Livrare gratuita la comenzile peste 189 lei

Cum le vorbim copiilor despre razboi? Bunatate vs Rautate

Cum le vorbim copiilor despre razboi? Bunatate vs Rautate
Traim zile atat de triste, care nu am fi crezut ca le vom mai experimenta, nu acum in secolul 21, dupa doua razboaie mondiale din care am fi crezut ca omenirea a invatat ceva. Totusi cand razboiul e atat de aproape de noi, cand inima ne este grea gandindu-ne la toate acele familii din Ucraina, in special mame cu copii, care si-au parasit casa si tot ce aveau, la tati, bunici sau baieti tineri care lupta pentru tara lor, cum sa le vorbim copiilor nostri despre razboi? Ce putem sa-i invatam? 

In acest articol dorim sa punem mai mult accentul pe ceea ce putem sa-i invatam pe copiii nostri, despre ce anume sa le vorbim, pornind de la criza pe care o traim in aceste zile.

Dar in primul rand, haideti sa vedem:

Cum le vorbim copiilor despre razboi? 
Noi am ales sa impartasim copiilor nostri aceasta veste, pentru a fi siguri ca vor afla de la noi si ca putem sa filtram informatiile pe care le afla (cel mare e la scoala deci discutiile ar fi putand oricand sa apara). Personal urmarim stirile doar pe internet, de pe telefon, astfel cei mici nu sunt expusi la noi informatii, insa pentru cei care urmariti la TV recomandarea noastra este sa incercati sa evitati vizionarea stirilor in prezenta copiilor, deoarece nu puteti controla ce imagine apare in secunda urmatoare, ce video sau ce cuvinte se rostesc.
 
Cativa pasi pe care ar trebui sa-i urmam in discutia cu copiii nostri, recomandari oferite de Organizatia Save the Children:
  1. Fa-ti timp si asculta atunci cand copiii doresc sa-ti vorbeasca. Acorda-le timp suficient atunci cand deschizi acest subiect pentru a afla daca si ce au aflat ei despre razboi, ce simt si ce intrebari au. S-ar putea sa-si fi format o alta imagine asupra situatiei. 
  2. Adapteaza conversatia la varsta copilului. Este posibil ca cei mici sa nu inteleaga ce este un razboi, explica-le insa fara a intra in prea multe detalii care ar putea sa le dea o stare de anxietate (de exemplu poti sa le spui ca doua tari se lupta, asa cum uneori si doi copii se cearta pentru ceva, insa problema acum este mult mai mare). In cazul copiilor mai mari ei au sanse mai mari sa inteleaga ce este un razboi, insa o conversatie cu un adult despre razboi s-ar putea sa-i linisteasca. 
  3. Valideaza-le sentimentele. Asculta cu atentie care sunt sentimentele lor legat de razboi, nu minimaliza trairea lor si spune-le ca esti acolo pentru ei.   
  4. Asigura-i ca adultii din intreaga lume lucreaza din greu pentru a rezolva aceasta problema. 
  5. Ofera-le o modalitate practica de a ajuta. Indreapta-le gandurile spre ceea ce noi putem sa facem in aceasta situatie, si anume sa oferim ajutorul nostru familiilor de refugiati sau celor ramasi in zona de razboi. Gaseste o astfel de organizatie in orasul tau si implica-te, si ofera-i si copilului tau oportunitatea sa o faca daca doreste.  

Ce putem sa-i invatam pe copii in aceste zile? Bunatate vs Rautate
Ne-am framantat mult in aceste zile ce am putea sa-i invatam pe copiii nostri, asa incat informatiile sa fie adaptate pentru varsta lor (3 ani si 6 ani).

Am ales sa le directionam gandurile spre moduri in care putem sa ajutam, sa le vorbim despre inimile deschise ale romanilor care au daruit - timp, energie, resurse materiale si financiare, care si-au deschis casele pentru aceste familii greu incercate. Sa vorbim despre BUNATATE si de ce e importanta, despre SENTIMENTE si cum sa le intelegem.

Am cautat carti care sa ne ajute in acest proces si ne-am oprit la aceste 4 carti pentru copii din biblioteca noastra, deoarece cu ajutorul cartilor am descoperit ca e de multe ori mai usor sa-i invatam sau sa le prezentam diverse lucruri.

    

How can I be kind?, Usborne (Cum pot sa fiu bun?)
Este o carte cu clapete despre bunatate adaptata pentru copii, recomandata 4 ani+. 

Cartea trateaza mai multe intrebari la care ofera raspuns, iar in continuare vom prezenta cateva dintre aceste intrebari.
Aceste intrebari pot fi un punct de pornire in discutia noastra cu copiii despre bunatate.
  1. Dar mai intai, sa intelegem ce este BUNATATEA:
Ce este bunatatea? Bunatate inseamna sa ajuti pe cineva sau ceva, si sa faci acest lucru pentru ca iti pasa, si nu pentru ca doresti ceva in schimb.

E usor sa fii bun? Nu intotdeauna. Uneori sa fii bun poate inseamna sa daruiesti ceva altcuiva, ce poate ti-ai fi dorit sa pastrezi sau sa primesti tu.

Exista mai multe tipuri de bunatate? Da. Poti sa fii bun fata de familia ta sau fata de prieteni, straini, natura sau planeta.

De unde vine bunatatea? Din interiorul nostru. Invatam de asemenea sa fim buni de la familia noastra sau de la prieteni. Pentru unii e mai greu sa fie buni, spre deosebire de altii. Si e mult mai usor sa fii bun, daca altii sunt buni fata de tine.

Cum se simte bunatatea? O caldura sufleteasca, ca o stralucire calda interioara, ca un zambet secret :) ..poti sa o simti atunci cand altii sunt buni fata de tine sau cand tu esti bun fata de altii.

Poti sa vezi bunatatea? Poti sa vezi doar efectele ei. De cele mai multe ori nu poti sa vezi actele de bunatate pentru ca sunt facute "in ascuns", fara ca media sa fie prezenta.

De ce e importanta bunatatea? Pentru ca bunatatea face lumea un loc mai bun, ofera bucurie atat celor din jur, cat si noua.  

    
  1. Cum pot sa-mi arat bunatatea fata de altii?
Fiind prietenos si grijuliu - ascultand, zambind, oferind sprijinul meu, spunand cuvinte frumoase si ajutand in diferite activitati.

Cum ajuta daca zambesc? Ii ajuta pe cei din jurul tau sa se simta mai relaxati si mai bucurosi.

Trebuie sa fiu bun in fiecare zi? Aceasta trebuie sa ne fie tinta. Nimeni nu reuseste sa fie bun tot timpul, pentru ca nu suntem perfecti, insa devine mai usor daca exersam :)

Trebuie sa impart felia mea de tort (jucaria etc) cu altcineva? Nu in mod obligatoriu, insa sa imparti e un gest de bunatate. Daca ar fi fost felia de tort (jucaria etc) a altcuiva, ti-ai dori ca ei sa o imparta cu tine?

Poti sa fii bun cu cineva care este departe? Da, poti. Vorbeste cu ei la telefon, sau trimite-le o scrisoare, iar in aceste zile chiar un colet cu cele necesare. Aratand ca te gandesti la ei, dai dovada de un gest plin de bunatate. 

A fi prietenos e acelasi lucru cu a fi bun? Da, in multe moduri se aseamana. Prietenii sunt in mod normal buni unul cu celalalt. Iar daca vezi pe cineva ca are nevoie de un prieten, e un gest de bunatate sa fii prietenos fata de el.  

    
 
  1. Poate bunatatea schimba ceva?  
DA! Bunatatea ta nu doar ca ii ajuta pe ceilalti, insa ii va ajuta si pe ei sa fie mai buni cu cei din jur.

Putem sa aratam bunatate impreuna ca si echipa? Da. Cele mai mari gesturi de bunatate se pot realiza doar atunci cand se lucreaza in echipa.

Ma va ajuta bunatatea sa devin un lider mai bun? Da! Vei castiga mai mult respect daca esti plin de bunatate si atent fata de cei din jurul tau. Vei face alegeri mai bune si ii vei face pe cei din jurul tau mai fericiti.  
 


Ce gest de bunatate vei face azi? 

Cartea poti sa o gasesti aici.


I'm (almost) always kind, Usborne (Sunt (aproape) intotdeauna bun)
Este o carte despre bunatate, recomandata 3 ani+, cu multe decupaje in forma de inimioara pe pagini ❤️

Cartea prezinta o mica fetita pe care mamica ei a invatat-o ca cel mai important lucru din lume este sa FII BUN
"E mult mai important decat sa fii cel mai rapid? Sau sa stii raspunsul la toate intrebarile?" DA, va veni raspunsul mamei.

Dar ce inseamna sa iti arati bunatatea fata de cei din jur? Sa imparti dulciurile cu prietenii, sa-ti ajuti surioasa mai mica sa ia un obiect de pe un raft prea inalt pentru ea, sa faci curatenie in bucatarie cand farfuriile au fost lasate in graba pe masa, sa ii incurajezi pe cei din jur cand sunt tristi.

    

Insa, dupa cum va descoperi micuta fetita, uneori gesturile noastre, nu sunt intelese corect de cei din jur.

  

Deoarece ceea ce NOI intelegem ca ar fi un gest de bunatate, pentru cei din jur s-ar putea sa nu fie. De aceea, uneori, pentru a fi bun fata de cineva, trebuie prima data sa te pui in papucii lor.  

Dar nu sa ne punem la propriu in papucii cuiva, cum va incerca micuta fetita luand ad litteram cuvintele mamei, ci sa ne imaginam cum se simt persoanele din jur, si astfel vom putea sa stim ce anume ii poate face fericiti.  

  

In cele din urma micuta fetita invata: fiind bun fata de altii nu ii face doar pe cei din jur fericiti, ci si noi devenim mai fericiti!

Cand manifesti bunatate vei simti caldura sufleteasca, iar cand te vei simti asa, vei dori sa iti arati bunatatea si fata de altcineva. Asa ca bunatatea se transmite mai departe. Cei fata de care iti manifesti bunatatea vor simti si ei acea caldura sufleteasca si isi vor dori si ei sa fie BUNI fata de cei din jurul lor. Si tot asa mai departe, pana cand bunatatea se raspandeste pretutindeni.

  

Cartea poti sa o gasesti aici.


Lift-the-flap Questions and Answers about Feelings, Usborne (Intrebari si raspunsuri despre Sentimente)
Este o carte cu clapete despre sentimente, recomandata 6 ani+. Ridicand clapetele, copiii vor afla raspunsul la multe intrebari pe care le au si vor reusi mai bine sa discearna sentimentele pe care le au, sa stie cum sa le gestioneze si sa intelegea reactiile celor din jur.

Dar ce sunt sentimentele? Sunt reactiile din interiorul creierului si a corpului noastru atunci cand se intampla ceva. Cand esti imbratisat de o persoana pe care o iubesti, creierul tau elibereaza o substanta chimica denumita oxitocina, responsabila cu FERICIREA.

Punctual vom parcurge cateva intrebari din carte legat de subiectul nostru:

Cateodata ma simt extrem de suparat. De ce? Cand va pleca supararea? Uneori sentimentul de suparare/manie trece repede, insa daca persista e bine sa discutam despre sentimentele noastre cu persoane in care avem incredere. Putem sa intrebam copiii daca ei s-au simtit vreodata asa si ascultam.

Care e scopul lacrimilor? De ce plangem? Lacrimile iti transmit tie si celor din jur un mesaj: ca ceva nu e in regula si ca ai nevoie de ajutor. De asemenea pot transmite creierului mesajul ca trebuie sa elibereze o substanta chimica, care sa te ajute sa te calmezi.

      

Ce se intampla atunci cand ma panichez? Creierul tau trimite cativa "mesageri", denumiti hormoni, care sa anunte corpul tau ca trebuie sa se pregateasca pentru un pericol. Respiratia se accelereaza, mai mult sange este pompat prin corp, muschii se incoarda. Dar in momentul in care pericolul a trecut, corpul se relaxeaza. 

  
 
Cand cineva e trist si plange, de ce imi vine si mie sa plang? Atunci cand iti vezi prietenul trist, iti pare rau si te intristezi pentru ca el este trist. Ceea ce experimentezi se numeste empatie: adica sa fii in stare sa simti cu persoana de langa tine. Iar empatia te ajuta sa stii cum sa reactionezi in diversele situatii. 

    

Ce pot sa fac atunci cand simt ca "explodez"? Uneori sentimentele puternice iti pot intuneca gandirea. S-ar putea sa dureze putin pana vei putea gandi limpede din nou. Dar si cele mai puternice sentimente trec. Daca e posibil, incearca sa te indepartezi de ceea ce iti provoaca suparare, si ofera-ti timp si spatiu sa te calmezi. Fa o plimbare. Inspira adanc, apoi expira.

Ce pot sa fac atunci cand supar pe cineva? Desi poate fi greu, cere-ti iertare si spune-i ca iti pare rau. Dar spune in asa fel incat cel de langa tine sa-si dea seama ca intr-adevar iti pare rau.

Ce pot sa fac atunci cand ma simt singur? Gaseste o persoana cu care sa te conectezi. Citeste o poveste frumoasa. Ofera o imbratisare unui prieten. Asculta muzica relaxanta. Ajuta pe cineva. Dar nu uita, poti sa fii singur undeva, dar fara sa te simti singur!

    

E in regula sa ma ingrijorez? Cu totii ne ingrijoram, insa e important sa nu lasam ingrijorarile sa ne stapaneasca. Poti sa le impartasesti cuiva de incredere, sa faci ceva ce iti face placere pentru a nu te gandi doar la motivele de ingrijorare sau scrie-le pe o bucata de hartie. Un bun moment de a intreba copiii ce anume ii ingrijoreaza.

  

Sentimentele se pot schimba de multe ori pe parcursul zilei. Tu cum te simti acum?



Cartea poti sa o gasesti aici.

 
Lift-the-flap First Questions and Answers Why do things die?, Usborne (De ce mor fiintele vii?)
Este o carte cu clapete care trateaza un subiect dificil, moartea, pe intelesul celor mici, fiind recomandata 4 ani+.

Daca cei mici pun intrebari, pentru ca au auzit ca sunt oameni care au murit in acest razboi sau poate au avut pe cineva drag in familie care a murit, aceasta carte raspunde intr-un mod sensibil la framantarile pe care acestia pot sa le aiba.

   

E in regula sa vorbim despre moarte? Da. Uneori poate fi benefic sa o facem, dar alteori poate sa fie dificil sau sa fie un subiect care provoaca multa suferinta, pentru ca nu e intotdeauna usor sa gasim cuvintele potrivite. 

Ce sa spunem cuiva care a pierdut pe cineva drag? Vorbeste despre lucruri obisnuite, insa fara a pune presiune sa primesti un raspuns inapoi. Asculta. Poate ea sau el are nevoie doar de o imbratisare in aceste momente.

  

Ce se intampla cand cineva moare?
Explica intr-un mod natural, pe intelesul celor mici ce este o inmormantare, de ce purtam negru sau ce ar trebui sa spunem in astfel de momente.



Pot sa ma ascund, sa tip si sa plang? Durerea exista si e normala. E normal sa te simti manios si trist, confuz sau sa-ti fie teama. Afla care sunt sentimentele celor mici si valideaza-le. Asigura-i ca esti langa ei.

   

Ce pot face ca sa nu mai fiu trist? Incearca sa faci cateva activitati obisnuite in fiecare zi. Vorbeste cu familia ta sau cu prietenii tai despre sentimentele tale. 



Cartea poti sa o gasesti aici.


 



 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!